Vigdis Hjorth: – En god historie må ha en rivalinne!

Vigdis Hjorth: – En god historie må ha en rivalinne!

”Arv og miljø” har vært kilde til stor diskusjon, men Vigdis Hjorth er tydelig på at dette er en roman og ikke en selvbiografi. – Alle forfattere henter fram ting fra sin egen historie – detaljer blir valgt bort og andre blir lagt til, sier Hjorth. For ”Arv og miljø” fikk Vigdis Hjorth både Bokhandlerprisen og Kritikerprisen i 2016, og ble nominert til Nordisk råds litteraturpris for 2016.

Dette er boka om spillet mellom de ytre og indre rammene i en familiefeide. Den ytre et arveoppgjør der to hytter skal fordeles etter farens død. Men hva er det som gjør at Bård og Bergljot har trukket seg bort fra familien?

Først av alt – når bestemte du deg for å bli forfatter og hva fikk deg til å starte å skrive?

– Jeg var ulykkelig forelsket da jeg var 10 år, og jeg ville skrive det ut! Jeg elsket å skrive stil, og skrev både skuespill og var aktiv i Tåsen teater. Den ulykkelige forelskelsen ble mange år senere til ”Jørgen+Anne=Sant”, som er den mest selvbiografiske romanen jeg har skrevet. Og – selv om ikke alt var sant, så må en god historie ha en rivalinne!

”Jørgen+Anne=Sant” ble, 26 år etter at boka kom, til barnefilm i 2011, som ble svært godt mottatt.

”Arv og miljø” er blitt kalt ”virkelighetslitteratur”. Er den det – hentet fra egne opplevelser?

– Nei, dette er en roman og ikke en selvbiografi. Det er en bok som handler om at hvis det usagte forblir usagt, kan det vokse seg stort og ta opp hele plassen i noe som ellers, og for noen, kunne vært en grei fordelingssak. Den handler om at alle kan se ting på sine egne måter, og at alle formes av sine opplevelser.

– Alle forfattere henter elementer fra sitt eget liv når de skriver, man legger til noe og trekker fra. Men selv om dette ikke er virkelig, så kan likevel kjernen i boka være sann – eller fortelle om en sannhet, helt uavhengig om det er et en-til-en-forhold mellom forfatter og en karakter.

– Her ønsket jeg å kaste flomlyset inn i et samfunnsproblem, der Bergljot, hovedpersonen, forteller hvordan hun ble utsatt for seksuelle overgrep som barn. Selv om ikke seksuelle overgrep mot barn er det som er hovedfokus i boka, tenker jeg at det å skrive om dette temaet bidrar til å belyse det og at det å snakke åpent om det kan bidra til å forandre samfunnet. Det å rette søkelys mot aktuelle problemstillinger er jo ikke noe nytt. Det gjorde Camilla Collett med Amtmannens døtre, det gjorde Amalie Skram og Torborg Nedreaas og andre. Man kan ikke la frykten for hvordan romanen skal bli mottatt være til hinder for å skrive!

Hadde du hørt om Månedens bestselgere før du fikk en bok inn på lista nå med ”Arv og miljø”?

– Nei, jeg hadde ikke hørt om Månedens bestselgere, men er glad for at boka kan nå flere gjennom å selges i dagligvarebutikker og kiosker.

Hvor henter du inspirasjon til bøkene dine?

– I filmer, bøker og opplevelser…

Hva er din lokalbutikk?

– Alt ettersom hvor det passer! Men det nærmeste er Coop på Nesøya.

Hva har du lyst til å si til leserne dine?

– Det er veldig hyggelig at dere leser bøkene mine! Jeg hører mye fra leserne mine, og de finner mye forskjellig i bøkene som jeg setter pris på å høre om!

Følg med på vår Facebook-side for oppdatert bokstoff, eksklusive intervjuer og masse gode konkurranser!