Lene Wold: – Jeg ville skrive om æresdrap fra gjerningspersonenes perspektiv

Lene Wold: – Jeg ville skrive om æresdrap fra gjerningspersonenes perspektiv

Lene Wold debuterte tidligere i år med en sterk bok om et svært omfattende og vanskelig tema: æresvold og æresdrap fra gjerningspersonenes perspektiv – i dette tilfellet en far som dreper sin egen datter i Jordan. Nå jobber hun med å spre kunnskap om problemstillingen – med mål om å stoppe dette. – Kjøper du boka, går en andel direkte til kvinner utsatt for æresvold og -drap i Jordan, forteller hun i vårt intervju.

Når bestemte du deg for å bli forfatter? Hva fikk deg til å starte å skrive?

Jeg tegnet faktisk min første bok før jeg klarte å skrive, men innså nok ikke at det var forfatter jeg skulle bli før jeg hadde skrevet ferdig «Ære Være Mine Døtre».

Selve skrivingen begynte med Amnesty International og et brennenede ønske om å dokumentere menneskerettighetsbrudd. Så fortsatte jeg med journalistikk fordi jeg virkelig tror på at informasjon kan være et middel for å endre på noe av urettferdigheten rundt oss.

Hvor henter du inspirasjon til bøkene dine?

I mennesker, livene de lever og historiene de bærer med seg. I urettferdighet. Jeg vil skrive om de glemte konfliktene og gi en stemme til de som sjelden blir hørt.

Hva fikk deg til å skrive nettopp ”Ære være mine døtre”?

Det sjelsettende møtet med hovedkarakteren i boka mi som ble forsøkt drept av faren sin mens hun ennå var et barn. Og det faktum at jeg klarte å spore opp faren hennes, og at han var villig til å dele historien sin med meg. Jeg hadde et unikt kildemateriale, og ville skrive om æresdrap fra gjerningspersonenes perspektiver slik av vi bedre kan forstå og forhindre at flere blir som han.

Har du noen prosjekter du jobber med for tiden som du har lyst til å fortelle leserne dine om?

Nå jobber jeg egentlig først og fremst med å følge opp «Ære Være Mine Døtre». Det betyr at jeg møter opp på en rekke debatter, foredrag og kampanjer om æresvold og æresdrap. Så skal jeg ned til Jordan en siste gang for å overlevere min andel av inntektene fra boksalget til organisasjonen jeg har samarbeidet med. Det kan jo være fint for leserne mine å vite om.. at de faktisk støtter kvinner som er utsatt for æresvold og æresdrap i Jordan direkte ved å kjøpe boka mi.

Har du noen favorittforfattere/bøker?

The Unbearable Lightness of Being av Milan Kundera, Signposts to Elsewhere av Yahia Lababidi, og Untranslatable Words av Ella Frances Sanders.

Hva har du lyst til å si til leserne dine?

Tusen takk for at du leser! Og takk for alle fine ord og tilbakemeldinger som dere sender til meg. Det betyr mye at historien til Rahman og Amina engasjerer så mange der ute. Les med hjertet!

 

Ble du nysgjerrig på «Ære være mine døtre»?

Du får den nå i pocket i 1700 matbutikker i Norge – til garantert best pris: 169,- Les mer og finn din butikk

Foto: Mats Bleikelia