Karin Fossum vil minske gapet mellom «oss og dem»

Karin Fossum vil minske gapet mellom «oss og dem»

Hvor mye skiller egentlig «oss» fra «dem»? Hvorfor blir noen kriminelle og andre ikke? Karin Fossums «Hviskeren» er en av nyhetene i Månedens bestselgere denne måneden, og her blir vi litt bedre kjent med forfatteren.

Når bestemte du deg for å bli forfatter? Hva fikk deg til å starte å skrive?

Jeg begynte å skrive da jeg var atten, og debuterte da jeg var tjue. Men avgjørelsen om å satse for fullt, og deretter si fra meg andre økonomiske rettigheter, ble ikke tatt før jeg fylte førti, og etter fire utgivelser.

«Hviskeren» er aktuell på Månedens bestselgere-liste denne måneden.

I denne 13. boka om Konrad Sejer, møter vi Ragna Riegel, som lever ensomt og innenfor strenger rammer. Alt er i orden inntil den dagen hun finner et brev i postkassen med hennes navn på konvolutten og en utvetydig trussel skrevet med store blokkbokstaver på arket inni. Brevet gir støtet til et mareritt der Ragna Riegel blir truet på livet av en ukjent fiende. Der hun merker at hun må ta alle midler i bruk for å forsvare seg.

Hadde du hørt om Månedens bestselgere før du fikk ei bok på lista?

Nei, jeg hadde aldri hørt om Måndedens bestselgere.

Hvor henter du inspirasjon til bøkene dine?

Inspirasjon finner jeg faktisk overalt. I det lange livet jeg har levd, fra alle mennesker jeg har møtt og kjent, eller bare observert på avstand, fra forfattere jeg har lest, fra det daglige nyhetsbildet, som jeg følger nøye, fra egen drøm og fantasi, og en del fra faglitteraturen. Og selvfølgelig, fra all annen form for kunst, som har noe å si om det vanskelige menneskelivet.

Hva er din lokalbutikk?

Jeg har en Spar-butikk i bygda der jeg bor, men handler overalt, i alle kjeder.

Hva har du lyst til å si til leserne dine?

Hvis det er noe jeg ønsker å oppnå med bøkene mine, må det være noe sånt som dette: At leseren, etter å ha lest ferdig, tenker, at i akkurat den situasjonen kunne jeg faktisk ha gjort akkurat det samme. For på den måten å minske gapet mellom «oss og dem,» og skape forståelse og toleranse for utsatte grupper i samfunnet, i dette tilfelle de kriminelle.

Følg med på vår Facebook-side for oppdatert bokstoff, eksklusive intervjuer og mange gode konkurranser!

Topp-bilde: Arild Sønstrød