Jan-Erik Fjell: – Karakterene lever sine egne liv

Jan-Erik Fjell: – Karakterene lever sine egne liv

En gammel cadillac på et verksted, med menneskeknokler gjemt i karosseriet, ble inspirasjonen til ”Lykkejegeren” for Jan-Erik Fjell. Nå er han godt i gang med en ny bok om gambleren og Kripos-etterforskeren Anton Brekke – men i mellomtiden fikk vi en prat med suksessforfatteren som mange håpet skulle bli nominert til Riverton-prisen i år.

Jan-Erik Fjell var den yngste vinneren av Bokhandlerprisen i 2010 med boka ”Tysteren” – den første boka om Anton Brekke. Den har nå blitt til fem suksessromaner om den spillegale Kripos-etterforskeren.

”Lykkejegeren”, som er nykommer på Månedens bestselgere-lista denne måneden, foregår i USA i fortid og Norge i nåtid. Historien har sitt utspring i et besøk  på et dekkhotell, der det sto en gammel amerikaner fra 70-tallet. Bilen hadde blitt innlevert fra en kunde som hadde kjøpt den på nettauksjon. Den var konstruert slik at man måtte skru underfra i bilen for å komme under karosseriet. Inni der fant verkstedet først bittesmå beinrester, deretter mer og mer. En graver fra en kirkegård ble tilkalt og sa det kom fra nakken på et menneske. – Ja, liksom, tenkte jeg, sier Fjell. – Men så viste det seg at bilen hadde stått lagret på FBIs inntauingstomt i 25 år. Hva hadde den vært med på, siden man fant rester av et menneske inni der? Dette måtte bli en bok, sier Fjell.

Når bestemte du deg for å bli forfatter? Hva fikk deg til å skrive?

– Hadde tenkt å bli lærer, men det gikk dårlig. Så begynte jeg å skrive i stedet (les mer på Fjell sin egen hjemmeside for å vite litt mer om ham).

Du skriver på en ny bok – hvordan er det å være forfatter?

– Jeg føler som regel at det er dårlige bøker når jeg legger dem bort, det går mye opp og ned i skriveprosessen. Så tar jeg manus frem etter noen dager eller uker, leser gjennom på nytt og tenker at jeg ikke hadde noen grunn til å være sur og fortvilet. Og selv om det er deilig å bli ferdig blir det så tomt etterpå, sier Fjell med et sukk. – Men nå er jeg i gang med bok 6, og jeg vet det vil bli den samme følelsesmessige karusellen denne gangen også.

Hadde du hørt om Månedens bestselgere før du fikk en boka på lista?

– Jeg la merke til Månedens bestselgere første gang da Arve (Juritzen) sendte en oversikt

Hvor henter du inspirasjon til bøkene dine?

– Fra musikk med sjel og mening, Dylan, Cash osv, Film og TV-serier og ikke minst andre bøker, der jeg finner fortellerteknikker.

Hva er din lokalbutikk?

– Coop Mega i Torgbyen i Fredrikstad

Har det skjedd noe med utviklingen av karakteren i bøkene som de blir overrasket over?

– En gang leste jeg et innlegg av en forfatter som skrev at han mistet kontrollen over karakterene sine – de begynte å leve sine egne liv. Dette syntes jeg var pretensiøst, men nå skjønner han hva denne mente. Det er ikke alltid historien går som man hadde tenkt – ofte blir det bedre hvis karakterene får gjøre som de vil, det som er mest naturlig.

Hva har du lyst til å si til leserne dine?

– Håper dere koser dere med Anton Brekke og kommende bøker.

Følg med på vår Facebook-side for oppdatert bokstoff, eksklusive intervjuer og masse gode konkurranser!