Hanne Kristin Rohde headhuntet til forfatterkarrieren

Hanne Kristin Rohde headhuntet til forfatterkarrieren

Hanne Kristin Rohde er aktuell med «Gudmoren», som befinner seg blant våre Nykommere denne måneden. Vi har fått en prat med Rohde om hva som fikk henne til å starte å skrive romanene om etterforsker Wilma Lind.

Hanne Kristin Rohde. Foto: Jeton Kacaniku
Foto: Jeton Kacaniku

Når bestemte du deg for å bli forfatter?

Da Anne Gaathaug i Kagge forlag headhuntet meg. Jeg brukte ett år på å bestemme meg for å skrive. Jeg var i politiet og vi fikk terroren og alt ble en unntakstilstand på arbeidsplassen. Syke barn hadde jeg også, så det var ikke mye overskudd til meg. Men så tro jeg til og begynte å skrive på Mørke hjerter. Det har jeg aldri angret på! Wilma Lind tok Norge med storm, og nå er Wilma-Lind serien oppe i 195000 på tre år! Jeg er mine lesere usedvanlig takknemlig.

Hadde du hørt om Månedens bestselgere før en av bøkene dine kom på bestselgerlista?

Nei, ikke sånn helt bevisst ihvertfall. Jeg hadde jo jobbet med politi, kriminalitet og lederskap i 25 år. Så omstillingen og læringskurven ble bratt.

Hvor henter du inspirasjon til bøkene dine?

Fra meg selv, mine 25 år i politiet og fra det faktum at heller ikke i Norge er alt på stell. Det finnes tabuer, dårlige sjefer, hersketeknikker, folk blir motspillere istedet for å gjøre andre gode. Det er usunn konkurranse på alle arbeidsplasser, i alle samfunnslag. Dessuten – selv om jeg har taushetsplikt livet ut om det som jeg har sett og jobbet med i politiet, er det ikke vanskelig å skape troverdige romaner. Leserne blir tatt med på innsiden, helt inn i kommandorommet, der journalister har drømt om å komme i årevis.

Hvilken er din lokalbutikk?

Meny på Kringsjå i Oslo.

Hva har du lyst til å si til leserne dine?

Først og fremst TUSEN TAKK for begeistring, mailer, sms’er, entusiasme og all inspirasjon dere gir meg. Jeg skriver utradisjonelle krimromaner, jeg følger ikke den opplagte støpeskjeen, men jeg har mye på hjertet, mye å fortelle. Wilma er en helt vanlig kvinne, hun har min jobb i politiet, og gjennom Wilmas blikk ønsker jeg å skape økt bevissthet og økt kunnskap om hvordan politiet jobber og om hvilke dilemmaer vi står overfor i vårt samfunn. Hver bok har sitt politiske budskap. Wilma og hennes lojale nestleder Bjarne er oss alle.

Fotograf på toppbilde: Trond Heggelund / NettCoach.no