Bjørn Andreas Bull-Hansen: – Jeg har alltid hatt en nærhet til vikingtiden

Intervju med Bjørn Andreas Bull-Hansen om boken Jomsviking

Bjørn Andreas Bull-Hansen: – Jeg har alltid hatt en nærhet til vikingtiden

Bjørn Andreas Bull-Hansens «Jomsviking» er endelig ute i pocket. Jomsviking er en planlagt romanserie som følger livet til Torstein Tormodson. Den første boken har fått strålende omtaler og vi er så heldige å ha fått et intervju med forfatteren.

Publisert 26.04.2018

Bjørn Andreas Bull-Hansens «Jomsviking» er endelig ute i pocket. Forlagets omtale: Året er 993. Under et angrep øst i Viken ser unge Torstein faren bli drept på grufullt vis. Selv blir han ført bort som trell. Det går mot ufred i Norge. Olav Tryggvason vil ha makten i landet og gjøre Hvite-Krist til den nye guden.

Med inngående kjennskap til perioden og et skarpt blikk for detaljer bringer forfatteren oss tett på Torstein Tormodson, som skal oppleve trelleslit og fredløs tilværelse før han står frem som fryktet kriger og leiesoldat. Underveis veves skjebnen hans sammen med Olav Tryggvasons.

Jomsviking er en bredt anlagt fortelling fra dramatiske år i norsk historie, med skildringer av legendariske hendelser som slaget ved Svolder og trellen Karks drap på Håkon Jarl.

Jomsviking er første bok i en serie som følger livet til Torstein Tormodson, en mann som mot alle odds reiste seg mot kongsmakt og tyranni.

 

Bjørn Andreas Bull-Hansen har skrevet en rekke romaner, og fikk sitt internasjonale gjennombrudd med denne første boken i Jomsviking-serien. Her kombinerer han sitt blikk for sterke menneskeskjebner med en grundig kjennskap til alle aspekter ved vikingtiden.

Bjørn Andreas Bull-Hansen, hvordan oppstår ideer til en ny bok?

Det varierer. Noen bøker har begynt som en stemning. Andre har hatt veldig tydelige hovedpersoner fra første stund, og skrivearbeidet har nærmest gitt meg en følelse av å være en som observerer og skildrer det jeg ser. Når det gjelder Jomsviking, var det noe som hadde ligget der i mange år. Jeg har alltid hatt en nærhet til vikingtiden, det har på mange måter preget meg opp gjennom hele livet.

Jobber du med flere ideer parallelt?

Ja, alltid. Nå skriver jeg på den andre romanen i Jomsviking-serien, og samtidig arbeider jeg med handlingslinjene i den tredje boken.

Hvor henter du inspirasjon til nye bøker?

Jeg har faktisk aldri opplevd å ikke være inspirert. Jeg har alltid hatt nye prosjekter på gang og skriver hver eneste dag. Jeg tror skrivingen i seg selv inspirerer meg. Å skrive er normaltilstanden min, for å si det slik. Men jeg trenger nær kontakt med naturen, både skog og hav. All researchen jeg gjør er jo også en kilde til inspirasjon, og da særlig håndfaste ting som f.eks. å tenne ild med flint og stål eller utforske vikingtidens håndverk.

Blir du noen ganger overrasket over utviklingen av karakterene i bøkene dine?

Ja, stadig vekk. De gjør som de vil. Noen ganger kan de være utrolig egenrådige, men jeg tror nok bøkene blir best når personene får utvikle seg på en naturlig måte.

Har du selv noen favorittforfattere eller -bøker – eller sjanger?

Dette er det alltid vanskelig å svare på. Det er mange, og jeg liker ikke å utelate noen. Så her får jeg nesten bare si «Ingen nevnt, ingen glemt». Når det gjelder sjanger, er jeg ikke svært opptatt av det. Gode bøker er gode uavhengig av sjanger, synes jeg.

Eller noen du blir inspirert av?

Jeg blir inspirert både av musikk og malerier. Særlig malerier kan jeg bruke lang tid på. Og så blir jeg generelt inspirert av den typen mennesker som aldri gir seg, og som går på selv om de har oddsene mot seg.

Har du noen prosjekter du jobber med for tiden som du har lyst til å fortelle leserne dine om?

Ja, jeg skriver på oppfølgeren til Jomsviking.

 

Du får «Jomsviking» i dagligvarebutikker og kiosk/bensinstasjoner til 179,-