ÅSNE SEIERSTAD: – Jeg vil finne de skjulte historiene

ÅSNE SEIERSTAD: – Jeg vil finne de skjulte historiene

En fars mareritt! En oktoberdag i 2013 kommer ikke de to tenåringsjentene, Ayan og Leila, hjem til vanlig tid. De er på vei til Syria. «To søstre» er historien om farens reise for å finne de to døtrene sine. Åsne Seierstad er kjent for sine dokumentar-romaner som tar leserne med under overflaten av krig og konflikt. Hva er det som får henne til å grave seg dypere ned i historiene som ligger skjult under overflaten?

 

Åsne Seierstad har vunnet flere priser for sine banebrytende dokumentarer. For «To søstre» vant hun både Brageprisen og Klassekampens kulturpris «Neshornet» i 2016, og tidligere har hun fått blant andre Fritt ords honnørpris og Bokhandlerprisen. Nå har «To søstre» kommet i pocket og finnes i mer enn 1700 matbutikker i Norge. Vi ville finne ut hva som driver Åsne Seierstad til å skrive?

Når bestemte du deg for å bli forfatter?

Etter å ha jobbet en tid i Dagsrevyen var jeg begynt å bli lei av resonnementer som ikke kunne vare lengre enn tretti sekunder, og ville gjerne tenke langsommere og dypere. Da jeg hadde vunnet Gullruten for min dekning av Kosovo-krigen, tenkte jeg at nå kan jeg gå videre.

Hva fikk deg til å starte å skrive?

Krigen i Kosovo gjorde meg interessert i Balkan. Jeg ble nysgjerrig på hva som lå bak, noe som førte meg til Serbia, landet som hadde startet krigene. Hvem var serberne? Hva var de opptatt av, hva ville de? Jeg lette etter ulike typer mennesker som til sammen utgjorde en mosaikk av samfunnet. Det ble til min første bok «Med ryggen mot verden – fremdeles».

Hadde du hørt om MB før du fikk bok på lista?

Jeg må innrømme at det hadde jeg ikke ….

Hvor henter du inspirasjon til bøkene dine?

I mennesker, på reiser, gjennom bøker. Jeg finner inspirasjon i historien, men først og fremst i samtiden, og ofte kommer ideene ut fra det som skjer rundt oss. Om det er fjernt, som krigen i Afghanistan, eller nært, som radikalisering av unge mennesker her i Norge. Jeg ønsker å grave dypere og lenger bak og finne de historiene som er skjult under overflaten. Det er min motivasjon.

Hva er din lokalbutikk?

Jeg handler enten på Kiwi i Frognerveien, på Jacobs på Colosseum eller på Meny i krysset Bogstadveien/Industrigata. Eller på små grønnsakshandlere og spesialforretninger som fiskebutikker eller ostebuttiker.

Hva har du lyst til å si til leserne dine?

Takk for at du leser! Jeg tenker mye på leserne underveis i skrivingen, særlig i sluttfasen. Da tenker jeg: Er dette klart nå? Er det interessant? Er det viktig? Gir det ny kunnskap?

 

 

Ble du nysgjerrig på Åsne Seierstad og «To søstre»?

Følg med på vår Facebook-side for oppdatert bokstoff, eksklusive intervjuer og masse gode konkurranser!