Alf R. Jacobsen inviterer leserne til å si sin mening!

Alf R. Jacobsen inviterer leserne til å si sin mening!

Alf R. Jacobsens «Kongens nei» havnet på topp på Månedens bestselgere i oktober i fjor, og var en av de aller mest solgte bøkene på pocketlista noen sinne. Nå er «Kryssild» en nyhet i butikkene, og vi har fått en prat med Alf for å høre litt mer om hva som inspirerer ham til å skrive dokumentarromaner.

Når bestemte du deg for å bli forfatter? Hva fikk deg til å starte å skrive?

Jeg drømte om å skrive fra jeg var bitteliten og oppdaget allerede i 12-14 årsalderen at å formulere tanker på et stykke papir hjelper til å lindre indre kaos og forstå den ytre verden. Jeg hoppet derfor av en akademisk karriere etter videregående og begynte som læregutt i min hjembys avis, Finnmark Dagblad i Hammerfest i 1968. Da var jeg 18 år gammel. Neste år har jeg vært 50 år i bransjen. Jeg har ikke angret en dag og fortsetter så lenge kreftene holder.

Hadde du hørt om Månedens bestselgere før du fikk ei bok på lista?

Min glimrende forlegger Finn Jørgen Solberg i Vega arbeider aktivt i alle salgskanaler, og han har mange ganger orientert meg om Månedens bestselgere. Hos oss er det et kjent begrep!

Hvor henter du inspirasjon til bøkene dine?

Som gammel journalist arbeider jeg først og fremst med dokumentariske temaer og henter ideer og inspirasjon fra virkeligheten. Jeg gjør så grundige studier som mulig av alle tilgjengelige skriftlige og muntlige kilder før skrivingen starter. Nettopp kildestudiene – lesning og samtaler – er nøkkelen til kreativitet og inspirasjon.

Hva er din lokalbutikk?

Jeg har, etter mange titalls år i Oslo, etablert meg i Moss der jeg handler i de nærmeste butikkene, Kiwi og Coop.

Hva har du lyst til å si til leserne dine?

Fortsett lesingen, og meld gjerne fra – både om det positive og det negative! Skriveyrket er ofte ensomt og krever disiplin og utholdenhet. Kontakt med leserne er derfor uhyre viktig, enten den skjer per mail, telefon eller under foredrag. Forfattere trenger korrektiver, og leserne er de viktigste for oss.

La meg også nevne en annen gruppe som for oss spiller en helt sentral rolle: alle de tusener som jobber med salg og markedsføring av bøker i butikker, kiosker, biblioteker og andre steder. De gjør en fantastisk jobb, og vi som skriver står i takknemlighetsgjeld til dem!

Kongens nei lå både veldig lenge og på topp på Månedens bestselgere. Hva tenker du om det?

Takknemlighet og glede! Når vi av og til lykkes og opplever en knallsuksess som «Kongens nei», gir det en veldig inspirasjon til å fortsette.

Hva synes du om filmen som ble laget på bakgrunn av boken? Var du involvert i arbeidet med filmen?

En herlig film, som nå er sett av mer enn 800 000 i Norden alene, og sikkert vil nå langt ut i verden – og som sikkert også vil øke forståelsen av det som skjedde i Norge i det dramatiske 1940.

En fiksjonsfilm og en dokumentarbok er to forskjellige kunstneriske uttrykk. Jeg takket derfor nei til å delta i manusutviklingen, men jeg har selvsagt lest og kommentert manus underveis.

Foto av Alf R. Jacbosen: Fredrik Bjerknes